De genietcoach

De genietcoach

Terug in de tijd

Genieten als een katPosted by Wil Tue, February 21, 2017 12:31:13

Als kind had je dromen, ideeën over wat je wilde worden of een hobby wat je heel graag deed. Meestal zijn die dingen in de loop van de jaren naar de achtergrond geraakt. Je hebt geen tijd meer voor die leuke hobby of je bent een beroep gaan uitoefenen wat je als kind helemaal niet leuk leek.

Verplaats je weer even in je kinderjaren. Wat vond je leuk, waar droomde je over? Pik hier een ding uit en ga met dit onderwerp lekker een daagje aan de slag. De kans dat het enthousiasme van toen toch stiekem weer boven komt drijven…

Laten we zeggen dat je altijd op streetdance hebt gezeten, maar dat je tegenwoordig lui op de bank hangt…zoek de hits op waar je vroeger op danste (dat moet met you tube toch te doen zijn), doe van mijn part de gordijnen even dicht en ga er even lekker op los!

Je wilde altijd brandweerman worden. Zo’n echte kinderdroom die maar weinigen ook echt laten uitkomen. Snuffel rond of er ergens een open dag wordt gehouden bij de brandweer en kuier hier lekker rond.

Zoek een museum op wat over je oude passie gaat. Snuffel rond op internet, zoek een boek in de bieb, struin rond op beurzen, ga kijken bij anderen die met jouw passie in actie zijn (bijvoorbeeld een sportwedstrijd, een brandweeroefening, een circusvoorstelling ….)

Weer enthousiast geraakt? Doe er dan iets mee! Herhaal regelmatig deze bezoeken e.d. of doe er ECHT iets mee. Laat je omscholen, meld je aan bij de sportclub, wordt vrijwilliger in het museum enz. Doen!Visualiseren

Genieten als een katPosted by Wil Tue, February 21, 2017 12:25:51

Visualiseren of misschien is het gewoon fantaseren..hoe het ook zij: denk een situatie uit en bepaal zelf hoe jij wilt dat je zou reageren, hoe jij wilt dat het afloopt, hoe jij wilt dat….en doe inspiratie op! Veilig thuis (of stiekem in de trein…). Zonder dat je aan iemand verantwoording hoeft af te leggen!

Bedenk een situatie waarin jij je prettig voelt. Dit kan gewoon een leuke ontmoeting zijn met iemand, een vakantie naar een lekker warm oord, een daagje heerlijk aan het strand….en bedenk wat er gebeurt en wie je er ontmoet. Of misschien wil je wel graag gewoon alleen zijn! Laat je meesleuren door de prettige gevoelens en laat het je lichaam/geest verwarmen alsof het echt gebeurd is.

Waarom? Gewoon, omdat het je goed laat voelen. Omdat je er lekker inspiratie door op kan doen. Inspiratie om een echt lekker daagje weg te plannen. Om weer eens lekker in het echt er op uit te gaan. Om….

Maar natuurlijk kan je ook behoefte hebben aan een arm om je heen, een vriendelijke vriend, een mooi gesprek, een interessante vergadering (?). Wel, lekker over fantaseren en pep jezelf zo op dat je ervoor wilt gaan!

Geniet van het gevoel dat de fantasie aan je geeft én put uit je fantasie de kracht om er iets voor te willen doen om het echt mee te gaan maken! En het leuke is: het stimuleert jouw vertrouwen, zodat dat wat je graag zou willen een stapje dichterbij komt!Luierend genieten

Genieten als een katPosted by Wil Tue, February 21, 2017 12:22:25

Ik ben jaloers…jaloers op mijn kat. Ze ligt heerlijk opgerold in de vensterbank te genieten van het zonnetje. Hoe doet ze dat toch? Het zal haar een worst zijn dat ze nog moet eten, even hebben de vogeltjes in de tuin haar aandacht niet, de honden kunnen langslopen maar krijgen even geen haal van haar pootje. Ze is volledig afgesloten van de wereld om haar heen en ligt simpelweg te genieten. Te genieten alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Voor haar wel, maar waarom dan niet voor mij?

Eigenlijk is dat antwoord natuurlijk vrij simpel. Mijn lieve kat heeft geen vijanden waar ze bang voor hoeft te zijn, ze hoeft niet bang te zijn geen eten te hebben, ze heeft geen kleintjes die om haar aandacht vragen, ze heeft….

Maar als ze dit allemaal wel zou hebben, ook dan zou ze lekker opgerold kunnen liggen genieten! Kijk maar eens naar de wilde katten…ook zij liggen regelmatig heerlijk te soezen.

En ook wij kunnen dat. “Gewoon” even genieten van het moment. Even niet denken aan al die dingen die nog moeten. Maar even lekker bezig zijn met genieten! Maak van genieten een bezigheid (dit kan ook al luierend!) én geniet!

Artikelen over luierend genieten zijn:
Visualiseren
Terug naar toenBeautiful people

Genieten als een katPosted by Wil Tue, February 21, 2017 12:18:19

Je woont midden tussen hordes mensen. Je loopt in file naar de winkels. Je zit de hele dag op kantoor tussen mensen. Je zit in een muisstille spreekkamer…VOL met mensen! Mensen, mensen, mensen…maar zeg nou eens eerlijk: maak je ook echt contact?

Natuurlijk zal je denken dat je al die mensen wel kan dromen. Iedere ochtend als je de kinderen naar school brengt kom je dezelfde mensen tegen. Op je werk zie je dezelfde gezichten op weg naar je eigen bureautje tien hoog. In de lift staan altijd dezelfde mensen zwijgend naast je….maar wat weet je van ze? Praat je ook wel eens met ze? Sta je soms even stil en kijk je je letterlijke naaste even vriendelijk aan?

De meeste mensen hollen in hun eigen gedachten verzonken de rest van de bevolking voorbij. Wat jammer nou. Al die mensen om je heen zijn ook mensen met gevoelens, met hun eigen gedachten. Al die mensen hollen op hun beurt jou voorbij. Zou het niet veel leuker zijn om even naar elkaar te kijken en gewoon even simpel te lachen naar elkaar? Even elkaar te groeten zodat je je opeens een stuk minder alleen voelt.

Je hoeft niet meteen met iedereen aan te pappen (zit ook vast niet iedereen op te wachten) maar bedenk even heel simpel dat alle mensen MENSEN zijn. En een mens is nou eenmaal een kuddedier, een mens heeft zijn soortgenoten nodig! En wat is er simpeler dan even glimlachen naar de meneer die netjes voor je stopt bij het zebrapad. Om de mevrouw naast je in de bus even te groeten als je gaat zitten. Om het meisje in de lift een fijne werkdag toe te wensen. Om….

Waarom? Omdat zowel jij als de mensen om je heen een beetje vriendelijkheid verdienen! Simpel!

Ik heb zelf ooit weleens gehad dat ik verbaasd was over alle vriendelijke gezichten om me heen. Tot ik me realiseerde dat ik het zelf uitlokte met de brede grijns op mijn gezicht omdat ik liep te genieten. Een big smile doet wonderen!

Dus: tover die grijns tevoorschijn, lach naar de mensen om je heen, zeg gedag als iemand even jou kant opkijkt, hou de deur open voor de meneer die achter je loopt én groet hem daar even bij, neem koffie mee voor je collega als jezelf ook neemt. Met andere woorden: kom van je eilandje af en leef MET de mensen om je heen!Doe iets voor een ander!

Genieten als een katPosted by Wil Tue, February 21, 2017 12:15:24

Het is een bewezen feit. Iets voor een ander doen maakt jezelf gelukkig!Dus waarom zouden we hier geen gebruik van maken. De ander wordt blij door wat jij doet én zelf word je er ook blij van. Wat willen we nog meer! Bedenk eens wie uit jouw omgeving wel wat extra aandacht verdient. Misschien je moeder/oma, die zelf niet zoveel meer kan? De oudjes in het bejaardenhuis lekker even mee naar buiten nemen? De kinderen van de buren trakteren op een daagje speeltuin? Die moeder van het schoolplein, die net iets ergs meegemaakt heeft, een bloemetje geven of op een bakkie koffie trakteren. Misschien ben je wel een echte regelneef en kan je een sponsortocht organiseren voor een goed doel. Word vrijwilliger voor een ziekenhuis.

Er zijn gigantisch veel dingen die je zou kunnen doen, afhankelijk van je tijd en wensen. Door vrijwilliger te worden is jouw hulp niet één klein momentje, maar ben je er regelmatig mee bezig. En kan je dus ook meer betekenen. Maar…dat bezoekje aan die oude tante in het verpleeghuis, die nooit bezoek krijgt, is misschien wel net zoveel waard!Met liefde

Genieten als een katPosted by Wil Tue, February 21, 2017 12:12:39

Opeens springt ze bij me. Ze geeft me een koppie, hengelt met haar pootje naar mijn hand voor een aai. Liefdevol bijt ze op mijn vingers…(au) om toch nog maar wat extra aandacht te krijgen. Dan draait ze in het rond en nestelt zich op mijn schoot. En onder luid gespin aai ik haar tot ze uiteindelijk op mijn schoot in slaap valt….

Hoewel de kat een diertje is wat lekker zijn eigen gangetje gaat, is hij (soms op zijn eigen tijd..) wel degelijk blij met aandacht. Hij vindt het heerlijk als je hem aait. Geeft je kopjes. Uiteraard om even duidelijk te maken aan anderen dat je van hem bent, maar toch. Of wat dacht je van het liefdevolle gedrag van moederpoes. Natuurlijk, ook een kat kan niet zonder liefde. Een kat solitair? Misschien, maar dat geldt zeker niet voor alle huiskatten. Hoe vaak kruipen ze niet bij elkaar. Of bij één van je andere huisdieren….

Ook wij hebben liefde nodig. Liefde krijgen maar zeker ook liefde geven doet je goed. Het geeft je een gevoel dat je er mag zijn (als je liefde krijgt) of dat het ertoe doet wat je doet (als je liefde geeft).

Lees over dit thema de volgende artikelen:
Doe iets voor een ander!
Beautiful people

Het heilige willen

Genieten als een katPosted by Wil Tue, February 21, 2017 12:03:31

De meeste dingen doen we omdat we er iets mee moeten bereiken. We koken omdat we moeten eten, we lezen omdat we op de hoogte moeten blijven, we werken omdat we geld moeten verdienen, we slapen omdat we de andere dag weer fris moeten zijn, we rijden omdat we ergens moeten zijn….natuurlijk ontkomen we daar niet aan. Maar laten we zo af en toe de rollen eens omdraaien en maken we van het heilige MOETEN een keer : het heilige WILLEN!

Oké, natuurlijk zijn er genoeg mensen die koken leuk vinden. Lezen vind ik meestal heerlijk om te doen. Maar vaak ligt er een reden achter waarom we iets doen. Laat die reden nou eens een keer enkel en alleen het “DIT WIL IK DOEN” zijn. Iemand met een hobby doet dit natuurlijk regelmatig. Maar probeer dit nou ook eens uit met een alledaagse bezigheid.

Wat mezelf betreft: ik zat op een vrij actieve sport omdat ik vond dat ik te weinig deed. Elke week zat ik uit te kijken naar het moment waarop het AFGELOPEN was en ik eindelijk weer naar huis kon. Tot ik me bedacht dat ik de groep gezellig vond, de sport op zich ook. Dus waarom liep ik er dan rond met een “is het nog geen tijd”-instelling? Omdat het MOEST. Ik liep er omdat ik MOEST (van mezelf, maar ook dat is een vorm van moeten). Dus draaide ik het knopje om en bedacht me dat ik het ook gewoon LEUK mocht vinden. Terwijl ik me liep uit te sloven op het veld (en afging als een gieter…) hield ik me voor dat ik het ook gewoon LEUK vond. Klinkt misschien raar, maar opeens hield ik het wel vol om in het veld te blijven en hoefde ik niet snel alweer te wisselen.

Wat ik hier nu mee zeggen wil? Je kan de knop omdraaien en dingen proberen leuk te vinden om de dingen zelf en niet omdat het MOET. Bedenk iets wat je niet graag doet en toch moet doen. Bedenk hierbij nu eens niet wat je er zo vervelend aan vindt maar bedenk eens wat er wel leuk aan zou kunnen zijn.

Bijvoorbeeld:

Je gaat naar de stad omdat je kleren nodig hebt, maar vindt het vreselijk om te doen. Wat zou leuk kunnen zijn?
- bijkletsen met de vriendin met wie je gaat

- even lekker een bakkie koffie drinken

- mensen kijken

- niet alleen die kleren meenemen, maar ook die bol wol om een eigen trui te kunnen breien (als je dat leuk vindt natuurlijk)

Zoek een positieve reden en hou dat voor ogen. Liefst een reden die op het moment zelf geldt en niet een reden van wat het oplevert. Kijk eens hoe het dan werkt. Wedden dat het opeens een stuk leuker is! Noteer eventueel alle leuke ervaringen eens en lees dat terug als het even weer NIET leuk is!Doen wat je wilt...

Genieten als een katPosted by Wil Tue, February 21, 2017 11:59:18

Ze kijkt me aan met een blik van ‘wat zeur je nou’ en loopt parmantig verder. Hoezo, dat mag niet? Als ik daar zin in heb, dan doe ik het! Je ziet het haar bijna zeggen… En dus pluk ik haar regelmatig van de tafel, onder een kraan vandaan, maar ook van de kast of ‘uit’ een bloemenvaas….

Mijn kat is een mafkees. Ze kruipt werkelijk overal op en in. Drinkt water het liefste uit de bloemenvaas, zelf uit de kraan of holt dwaas met me mee als ik de planten water geef! Want ja, ze weet dat er plantjes zijn waar water op een bakje komt te staan. Het bakje met water wat voor haar bedoeld is…puh..dat is niet voor haar! Ze klimt in de kast, tussen diverse spullen waardoor sommige menselijke wezens hier in huis het op hun zenuwen krijgen. Maar mevrouw gaat gerust haar eigen gangetje. En wie denkt dat hij haar wel even zal verplaatsen…die kan een haal krijgen én een verontwaardigde miauw. Of neem mijn kat van de foto: zijn favoriete plekje is achter het beeldscherm in de computerkast….

Soms kan het best lekker zijn als je de dingen doet zoals JIJ het wilt!

Artikelen die bij dit thema horen zijn:
Het heilige willen

Next »