De genietcoach

De genietcoach

Het heilige willen

Genieten als een katPosted by Wil Tue, February 21, 2017 12:03:31

De meeste dingen doen we omdat we er iets mee moeten bereiken. We koken omdat we moeten eten, we lezen omdat we op de hoogte moeten blijven, we werken omdat we geld moeten verdienen, we slapen omdat we de andere dag weer fris moeten zijn, we rijden omdat we ergens moeten zijn….natuurlijk ontkomen we daar niet aan. Maar laten we zo af en toe de rollen eens omdraaien en maken we van het heilige MOETEN een keer : het heilige WILLEN!

Oké, natuurlijk zijn er genoeg mensen die koken leuk vinden. Lezen vind ik meestal heerlijk om te doen. Maar vaak ligt er een reden achter waarom we iets doen. Laat die reden nou eens een keer enkel en alleen het “DIT WIL IK DOEN” zijn. Iemand met een hobby doet dit natuurlijk regelmatig. Maar probeer dit nou ook eens uit met een alledaagse bezigheid.

Wat mezelf betreft: ik zat op een vrij actieve sport omdat ik vond dat ik te weinig deed. Elke week zat ik uit te kijken naar het moment waarop het AFGELOPEN was en ik eindelijk weer naar huis kon. Tot ik me bedacht dat ik de groep gezellig vond, de sport op zich ook. Dus waarom liep ik er dan rond met een “is het nog geen tijd”-instelling? Omdat het MOEST. Ik liep er omdat ik MOEST (van mezelf, maar ook dat is een vorm van moeten). Dus draaide ik het knopje om en bedacht me dat ik het ook gewoon LEUK mocht vinden. Terwijl ik me liep uit te sloven op het veld (en afging als een gieter…) hield ik me voor dat ik het ook gewoon LEUK vond. Klinkt misschien raar, maar opeens hield ik het wel vol om in het veld te blijven en hoefde ik niet snel alweer te wisselen.

Wat ik hier nu mee zeggen wil? Je kan de knop omdraaien en dingen proberen leuk te vinden om de dingen zelf en niet omdat het MOET. Bedenk iets wat je niet graag doet en toch moet doen. Bedenk hierbij nu eens niet wat je er zo vervelend aan vindt maar bedenk eens wat er wel leuk aan zou kunnen zijn.

Bijvoorbeeld:

Je gaat naar de stad omdat je kleren nodig hebt, maar vindt het vreselijk om te doen. Wat zou leuk kunnen zijn?
- bijkletsen met de vriendin met wie je gaat

- even lekker een bakkie koffie drinken

- mensen kijken

- niet alleen die kleren meenemen, maar ook die bol wol om een eigen trui te kunnen breien (als je dat leuk vindt natuurlijk)

Zoek een positieve reden en hou dat voor ogen. Liefst een reden die op het moment zelf geldt en niet een reden van wat het oplevert. Kijk eens hoe het dan werkt. Wedden dat het opeens een stuk leuker is! Noteer eventueel alle leuke ervaringen eens en lees dat terug als het even weer NIET leuk is!